BARTHA IMRE
(Szentes, 1946. február 17.)

1970-ben az ELTEn szerzett matematika tanári és meteorológus diplomát, diplomamunkájának címe: „A talajközeli légtér turbulens átviteli folyamatai (Párolgás meghatározás turbulens diffúziós módszerrel)”
Pályakezdése óta, előbb beosztottként, majd vezetőként a Siófoki Viharjelző Obszervatórium munkájában vett részt maximális odaadással és szakmai felkészültséggel. Az operatív tevékenység mellett intenzív kutatási, fejlesztési és publikációs tevékenységet végzett. Objektív statisztikai alapú módszert dolgozott ki a zivataros kifutószél előrejelzésére. Úttörő tevékenységével megalapozta a radaradatok ultrarövid távú használatát a balatoni viharjelzésben. Mindig nyitott volt az új meteorológiai lehetőségek alkalmazására is.

1980-ban védte meg egyetemi doktori dolgozatát, amelynek címe: „Azori anticiklon orr-helyzetek felismertetése analógia-keresó mátrixokkal címen”.
Matematikai tudását, szigorú következetességét a gyakorlati munkában naponta megtapasztalhatták munkatársai. Szolgálati évei alatt főként neki köszönhető, hogy nem volt egyetlen olyan áldozat, aki az elmaradt viharjelzés miatt lelte volna halálát a Balatonban. A több évtizedes kiváló szakmai munka mellett, a nyugdíjazása előtti években sok gondot fordított a meteorológia népszerűsítésére a helyi médiákban. Nyugdíjazását követően, 2007-2018 időszakban, minden évben, az üdülési főszezonokban (június – augusztus) aktívan részt vett az Obszervatórium operatív előrejelzői-viharjelzői munkájában, szakértelmével segítve az élet- és vagyonvédelem meteorológiai kiszolgálását, valamint az ELTE meteorológus hallgatók gyakorlati képzését. 35 évi munkája során mindvégig a rendkívül precíz és lelkiismeretes munka jellemezte.
Kitüntetései:
1988 – ,,Dr. Gerhart Schinze Prise” osztrák irodalmi nívódíj, szerzőtársakkal megosztva.
(Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet, Bécs).
2001 – Steiner Lajos Emlékérem (Magyar Meteorológiai Társaság)
2005 – Pro Meteorologia (Környezetvédelmi Minisztérium)
2016 – Életfa Bronz fokozat (Agrárminisztérium)
2019 – Schenzl Guido Díj (Agrárminisztérium)

 

Vissza