HORVÁTH ÁKOS
(Győr, 1959. november 18.)

Az ELTE TTKn 1984-ben szerzett meteorológus oklevelet, a diplomamunkájának címe: „Zivatarláncok dinamikájának és előrejelzésének vizsgálata”. Kandidátusi dolgozatát 1992-ben védte meg, melynek címe: Gyakorlati eljárás instabilitási vonalak dinamikájának vizsgálatára és ultrarövidtávú előrejelzésére.

1984-től a Siófoki Viharjelző Obszervatórium munkatársa. Jelentős munkát fejtett ki az OMSZ nowcastingrendszer kifejlesztésében és megvalósításában. Boulderban (az USA-ban) 1991-1992-ben hosszabb tanulmányúton vett részt a tornádó figyelő és előrejelző rendszer részleteinek megismerésére. Az 1990-es évek közepén az amerikai tapasztalatainak felhasználásával létrehozta a HAWK-1 nevű meteorológiai munkaállomást.

Az ELTEn 1995-től külső óraadóként a mezoszinoptika tárgy oktatója a meteorológus hallgatók számára. Az ELTE címzetes egyetemi docense. Témavezetése alatt számos sikeres diplomamunka és PhD dolgozat született az elmúlt közel három évtizedben.

A Magyar Meteorológiai Társaság (MMT) 1989-ben Róna Zsigmond Díj, 2002-ben Steiner Lajos Emlékérem adományozásával ismerte el a szakmai munkáját.

A Környezetvédelmi Minisztérium 2003-ban Pro Meteorologia kitüntetésben részesítette.

2014. március 15-én Magyarország Köztársasági Elnöke dr. Horváth Ákos az Országos Meteorológiai Szolgálat Viharjelző Obszervatóriumának vezetője részére a meteorológia területén végzett három évtizedes szakmai munkája, a veszélyjelző rendszer numerikus módszereinek világszínvonalú fejlesztése és a balatoni viharjelzés korszerűsítése terén elért eredményei elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta.

 

Vissza