Légkördinamikai Szakosztály előadóülése 2023. március 17.

 

Az MMT Légkördinamikai Szakosztálya 2023. március 17-én (pénteken) 11:00 órai kezdettel előadóülést tartott, melynek témája a megújuló energiatermelést kiszolgáló időjárás-előrejelzések utófeldolgozása volt. Helyszín: OMSZ Díszterem, 1024 Kitaibel Pál utca 1.

Az előadóülés részletes programja a meghívóban olvasható.

Előadások:
Kornyik Miklós: AROME előrejelzés-korrekció gépi tanulásos módszerekkel
Baran Sándor, Baran Ágnes: Energiatermeléshez használt időjárási mennyiségek előrejelzéseinek statisztikai utófeldolgozása
Tajti Dávid, Jávorné Radnóczi Katalin: Megújuló energia célú előrejelzések statisztikai utófeldolgozása – operatív alkalmazás

Az előadásokról készült videó itt található:

Videó >

 

Légkördinamikai Szakosztály előadóülése 2022. november 24.

 

Az időjárási helyzet nagyban meghatározza, milyen hosszú időtávra lehet megbízható előrejelzést készíteni. Számos időjárási esemény van, aminek a pontos bekövetkezési helyét és idejét még a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépein futó, legfejlettebb előrejelzési modellekkel sem lehet mindig sikeresen előrejelezni. Azonban ezekben az esetekben is lehetséges – és szükséges is – valószínűségi prognózisok kiadása, amelyek segítségével több modellkísérlet eredményét együttesen tekintve a meteorológus szakember valószínűségek megadásával számszerűsíti az előrejelzés bizonytalanságát.

A valószínűségek értelmezése igényli azt, hogy az információ felhasználója aktívan részt vegyen a saját döntése meghozatalában: nevezetesen átgondolja, számára milyen valószínűség esetén milyen döntési forgatókönyvek mellett „éri meg” letennie a voksát. A döntés esetenként eltérő, hiszen különböző helyzetekben eltérő szempontok értékelődnek fel. Például ha emberéletek múlnak egy döntésen, akkor gyakran már alacsony valószínűség mellett is érdemes az esemény bekövetkezésére felkészülni (pl. elhalasztani egy tömegrendezvényt), ha viszont „csak” gazdasági szempontok játszanak szerepet, akkor költség-haszon elemzéssel számszerűen meghatározható az a valószínűségi küszöb, ami a kérdést az adott felhasználó számára eldönti.

Az egyes időjárási események és az arra vonatkozó előrejelzések értékelése nagyon fontos az aktuális előrejelzés hátterének megértéséhez, valamint a modellek és módszerek fejlesztéséhez. A Magyar Meteorológiai Társaság Légkördinamikai Szakosztálya következő ülését a 2022. augusztus 20-ai előrejelzések elemzésének és értékelésének szentelte, hogy ezzel is segítse az időjárás-előrejelzésekkel kapcsolatos információk tudatos felhasználását. A rendezvény időpontja 2022. november 24. 14 óra.

A program részletei a meghívóban találhatók.
A program angol nyelven is elérhető itt.

Az előadásokról készült videó itt tekinhetők meg:

Videó >

 

Légkördinamikai Szakosztály előadó és tisztújító rendezvénye

 

A Magyar Meteorológiai Társaság Légkördinamikai Szakosztálya előadó, és tisztújító ülést rendezett 2022. június 16-án (csütörtök), 14:00 órától az Országos Meteorológiai Szolgálat földszinti dísztermében ( 1024 Budapest, Kitaibel Pál utca 1).

Az előadóülés részletes programja itt található: Program

Előadások:
Kocsis Zsófia (Országos Meteorológiai Szolgálat): Műholdas adatasszimiláció
Tóth Gabriella (Országos Meteorológiai Szolgálat): Előrejelezhetőség és valószínűségi előrejelző rendszerek
Tajti Dávid (Országos Meteorológiai Szolgálat): A gépi tanulás és alkalmazása