PUTSAY MÁRIA
(Budapest, 1956. április 12.)

1979-ben az ELTE-n meteorológus szakon végzett, diplomamunkájának címe: “A cirkumszoláris sugárzás hatása a légköri homályosság mérésére”. A földtudomámyok kandidátusa fokozatot 1987-ben szerezte meg, a disszertáció címe: “A rövidhullámú spektrum-tartományban készített műholdképek légkör okozta torzulásának kiküszöbölése”.

1979 és 2021 között az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa volt. A műhold-meteorológia területén végzett mintegy négy évtizedes kutatói és fejlesztői munkát európai szinten ismert és elismert szinten végezte. A fiatal meteorológusok számára tudását, szakmaszeretetét hosszú éveken át a műhold-meteorológia tárgy oktatójaként és diplomamunka témavezetőként adta át. Fáradhatatlan energiával széles körben a mai napig vett részt a tudományág népszerűsítésében. A modern technikai oktatási eszközöket intenzíven és hatékonyan alkalmazta az EUMeTrain programban végzett lelkiismeretes munkájában. Az EUMETSAT Scientific Working Groupban Magyarország képviselője volt.

A Magyar Meteorológiai Társaság (MMT) Távérzékelési Szakosztályának az elnöke (a szakosztály megalakulása óta szakosztály elnök, a szakosztály rendezvényei a legmagasabb látogatottságúak közé tartoznak).

Kitüntetései:
Heino Tooming, 2011
Pro Meteorologia, 2011
MMT Steiner Lajos Emlékérem, 2019

 

Vissza