Meteorológiai Vándorgyűlés Egerben

33-ik Vándorgyűlését tartotta a Magyar Meteorológiai Társaság Egerben „A meteorológia oktatása” címmel augusztus 30-31-én. A 18 előadás tíz hazai és egy határon túli felsőoktatási műhely, valamint a Magyar Honvédség és a Meteorológiai Világszervezet tevékenységét mutatta be.

A házigazda Eszterházy Károly Főiskola Földrajz Tanszékével közös rendezésében zajlott esemény előadásaiból kiderült, hogy hazánkban diplomás meteorológus képzés mester (MSc.) szinten az ELTE-n folyik, míg az alapképzésben (BSc.) a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem is képez egy-egy szakirányban. Ezen túlmenően, a meteorológia néhány civil és katonai műszaki területen, továbbá az agrár-, a környezeti-és a geográfusképzésben is fontos szerephez jut.

Az eseményt Liptai Kálmán főiskolai tanár, a TTK dékánja, valamint Tar Károly a Magyar Meteorológiai Társaság társelnöke nyitotta meg. Az ezt követően, két fél napban elhangzott előadások prezentációit itt tekintheti meg honlapunk olvasója.

A szakmai programot Mika János egyetemi tanár állította össze. A Vándorgyűlés hivatalos részét ugyancsak Tar Károly társelnök foglalta össze. Az első nap végén a résztvevők meglátogatták a Síkfőkút Project hosszú távú erdészeti ökológiai kutatási programot, amelynek lényegét és meteorológiai kapcsolódásait Tóth János Attila, a Debreceni Egyetem kutatója ismertette. A látogatást baráti vacsora követte Noszvajon.
A Vándorgyűlés programja a második napon a Líceum legszebb termeinek és két könyvtárának, legvégül a Varázstoronynak a meglátogatásával zárult. Itt Vida József fizikus a Főiskola oktatója és munkatársai mutattak be kísérleteket a levegő fizikájáról. Ezt követte a Csillagászati Múzeum, és ennek részeként a Camera Obscura, amelynek segítségével a résztvevők e sok száz éves optikai eszköz virtuális valóságaként végigpásztázhatták Eger pillanatnyi életét és nevezetességeit.

A szabadidős programok előkészítésében Pajtókné Tari Ilona tanszékvezető volt a segítségünkre. Ezek emlékezetes képeit Póczos Mónika a Földrajz Tanszék munkatársa készítette.*

Mika János

*Mindkét fényképezőgép lemerülése okán Anda Angélát nem Egerben, hanem Budapesten, egy számára is kedves eseményen – kitüntetés átvételekor – tudjuk bemutatni.

Vándorgyűlés programja