Meteorológiai Vándorgyűlés és Erdő Klíma konferencia Debrecenben

A Magyar Meteorológiai Társaság 34-ik Vándorgyűlése és a 7-ik Erdő és klíma konferencia közös megrendezésére 2012. augusztus 29-31. között Debrecenben került sor. A rendezvény témája: “Meteorológiai ismeretek gyakorlati hasznosítása” tág teret engedett az előadásoknak. 34 előadás hangzott el, ebből 14 az első napon a Vándorgyűlés agrometeorológiai témaköréhez kapcsolódott, 7 meteorológiai témájú előadás városklíma és a megújuló energia témakörben, a további előadások pedig erdészeti és biológiai témaköröket tárgyaltak. A prezentációk innen letölthetők. 10 poszter bemutatására került sor. Összesen 66 regisztrált résztvevője volt a rendezvénynek, valamint meghívott vendégek és a szervező helyi tanszékek hallgatóinak készséges segítsége tette otthonossá a programokat.

A Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrum impozáns dísztermében a Vándorgyűlést Dunkel Zoltán MMT elnöki tisztségében nyitotta meg. Nagy János centrumelnök köszöntötte és egyúttal a Debreceni Agrárkutatásért éremmel tüntette ki Szász Gábor professzort. A helyi média is jelen volt az eseményen. A 125 éve tartó debreceni agrármeteorológiai kutatásoknak 64 éve részese a 85 éves Szász Gábor, akinek a nevéhez fűződik a Debrecen-kismacsi agrármeteorológiai obszervatórium 60 évvel ezelőtti létrehozása.

A Vándorgyűlés és a hozzákapcsolódó előadások mottóját adta ez a két évforduló. A szerdai program professzor úr 85-ik születésnapjának bensőséges ünneplésével egybekötött baráti vacsorával zárult a DE AGTC VIP konferenciatermében.

Az Erdő és Klíma konferencia előadásai napjaink aktuális témáival foglalkoztak, mint a lakókörnyezetünk klímája, az alternatív energiahordozók közül a szélenergia, valamint az erdők és a klíma kapcsolata. Ez utóbbi témakörben központi szerepet kapott a klimatikus stressz hatásainak és az általa kiváltott reakcióknak az elemzése, de érdekes előadások hangzottak el az erdő vízgazdálkodási szerepéről és az állatok klímafüggő viselkedéséről is.

Második napon délután ellátogattunk a kismacsi agrometeorológiai állomásra, ahol Szász Gábor és Nagy Zoltán mutatta be az ország legkorszerűbben felszerelt agrometeorológiai műszerkertjét, Bíróné Kircsi Andrea pedig a SODAR berendezést. Ezt követően az ERTI püspökladányi szikkísérleti terepén Farkasszigeten az intézmény vezetője Csiha Imre ismertette a területen folyó kutatásokat, majd Vig Péter megemlékezését követően a konferencia résztvevői megkoszorúzták az alföldfásítási programot kezdeményező Kaán Károly szobrát.

Ezt követően Rásó János terepi bemutatót tartott, ahol egy lecsupaszított, erdővel körül zárt kutatási területen a talajnedvességet tanulmányozzák az újratelepítés körülményeinek megértése érdekében. A helyi TV részletes riportot tett közzé a szakmai programról. A bográcsban készült ízletes vacsorát kellemes esti beszélgetés követte hangulatos szabadtéri, nádfedeles környezetben.

A rendezvény szervezői voltak: Vig Péter (NYME), helyi részről Mészáros Ilona (DE Növénytani Tsz) és Kircsi Andrea (DE Met tsz.), az MMT részéről pedig Dobi Ildikó (OMSZ). Közreműködtek Pusztai Magdolna, az MMT tikársága: Németh Ákos, Nagy Andrea, Balogh Beáta, valamint a debreceni meteorológiai és növénytani tanszék hallgatói. A fotókat Lázár István (DE, PhD hallgató), Csóka György és Dobi Ildikó készítették.

Előadások letöltése
Képek