BOZÓ LÁSZLÓ
(Budapest, 1962. február 3.)

1986-ban szerzett meteorológus diplomát az ELTE TTK-n. diplomamunkájának címe: “A kénvegyületek vertikális eloszlásának modellezése”.

Pályakezdésekor az Országos Meteorológiai Szolgálatnál – Mészáros Ernő vezetésével – a levegőkémiai kutatásokba kapcsolódott bele. Kutatási területe: a légköri radioaktivitás vizsgálata, a nehézfémek és az ózon nagytávolságú terjedésének modellezése, a nehézfémek és a kénvegyületek légköri mérlegének meghatározása, a légköri nyomanyagok háttér-koncentrációjának monitoringja és a városi légszennyező anyagok terjedésének modellezése.
1994-ben szerezte meg a földtudomány (meteorológia) kandidátusa minősítést, 2001-ben pedig a MTA doktora fokozatát: Légköri nyomanyagok eredetének és mérlegének vizsgálata modellszámításokkal Magyarországon, című értekezésének megvédésével. 2007-ben az MTA levelező tagjává, 2013-ban rendes tagjává választották.
2007 es 2011 között az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke volt.
Számos külföldi és hazai szakmai szervezetnek tagja, vagy vezetőségi tagja. Az ELTE TTK meteorológus szakon hosszú éveken keresztül a Levegőkémia tantárgy előadója, PhD kurzus
vezetője. 2016 óta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen egyetemi tanár.
Jelentős tudományos díjak és kitüntetések tulajdonosa. 1994-ben a Magyar Meteorológiai Társaság (MMT) Róna Zsigmond Díj kitüntetésében részesült. 2005-ben az MMT Steiner Lajos Emlékérem odaítélésével ismerte el nemzetközi szinten is kimagasló munkásságát. 2020-ban a meteorológiai világnapon az agrárminiszter Schenzl Guido díjat adott át számára.

 

Vissza