LAKATOS MÓNIKA
(Mosonmagyaróvár, 1965. március 16.)

1988-ban az ELTÉ-n meteorológus szakon végzett, diplomamunkájának címe: “A Monyin-Obuhov elmélet alkalmazhatóságának vizsgálata a talajközeli rétegben”.

A diploma megszerzése után az OMSZ-ban helyezkedett el az akkori Éghajlati Kutató és Fejlesztő Osztályon. Átszervezések sorozata után 2010 óta az Éghajlati Osztály munkatársa. 2005-ben PhD fokozatot szerzett. Disszertációjának címe: „Extrém meteorológiai jelenségek matematikai modellezése”.

Kutatási területe:
– Éghajlati szélsőségek statisztikai elemzése, az éghajlatváltozás és változékonyság vizsgálata

Több hazai és nemzetközi projekt résztvevője, illetve OMSZ koordinátora az éghajlatváltozás, aszályvizsgálatok, reprezentatív adatbázisok előállítása témakörében. A Magyar Tudományos Akadémia Meteorológiai Tudományos Bizottsága Éghajlati Albizottságának titkára két cikluson keresztül, majd elnöke. A Meteorológiai Világszervezet több bizottságában és programjában ellátja az OMSZ képviseletét. A Pannonian Basin Experiment regionális hidro-klimatológiai projekt elnöke hét éven keresztül. A Meteorológiai Szolgálatok Európai Hálózatában a klímaprogramért felelős konzorciumban képviseli az OMSZ-ot (2019-2023).

A Magyar Meteorológiai Társaság (MMT) aktív tagja, mintegy két évtizede választmányi tag. 2011-ben az MMT Steiner Lajos Emlékérem kitüntetésben részesült, majd megkapta az MMT Hegyfoky Kabos emlékérmet (2020). Az MMT díjakon kívül Pro Meteorológia Emlékplakettel (2016) tüntették ki. 2022 májusában a Magyar Meteorológiai Társaság tisztújító közgyűlésén a tagság a 2022-2026-os időszakra az MMT elnökének választotta.

 

Vissza