GAJZÁGÓ LÁSZLÓ
(Budapest, 1933. november 3.)

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett meteorológus diplomát 1956-ben.
Az Országos Meteorológiai Intézetben a Sugárzási Osztályon kezdett dolgozni. 1958-ban a megalakult Biometeorológiai Osztályban klíma komfort, városklíma és légszennyezettség kutatásokat végez. 1971-tól az Éghajlati Osztály vezetője, 1972-ben Angliában 4 hónapos WMO ösztöndíjas tanulmányúton vesz részt.
1974 végétől az OMSZ környezetvédelmi koordinátora, majd 1977. februárban az Országos Környezetvédelmi Tanács (OKT) Titkárságára kerül át. Az OKT 1987-tól minisztériumi szintre szerveződik, itt miniszteri megbízással a KGST tudományos műszaki együttműködés Globális Környezeti Monitoring Rendszer című főtéma koordinátora, de részt vesz a KGST és UNEP környezetvédelmi információs rendszereinek fejlesztésében is. Feladatai közé tartozik továbbá az országhatárokon átterjedő légszennyeződés, ezen belül több káros vegyület korlátozásának szervezése, valamint az ózonréteg védelméről szóló UNEP egyezmény hazai kötelezettségeinek koordinálása. 1990-ben vonult nyugállományba, de minisztériumi főtanácsosként részben folytatta korábbi tevékenységét.
A Magyar Meteorológiai Társaságnak 1953-tól aktív tagja, a 80-as években a Társaság Ellenőrző Bizottságának Elnöke és az Orvosmeteorológiai Szakosztály társelnöke volt. 1983-ban Steiner Lajos Emlékérem kitüntetésben részesült.

 

Vissza